O ile nazwy kaw espresso, latte, czy cappuccino weszły już powszechnie do naszego słownika, to jednak nazwy takich kaw jak romano czy macchiato mogą wzbudzić zastanowienie. Sprawdź najpopularniejsze typy włoskiej kawy oraz ich ciekawe odmiany.

Najpopularniejsze typy kaw

Nawet jeżeli masz swój jeden ulubiony typ kawy i nie zamierzasz testować innych kawowych przysmaków, to poznanie ich nazw uważamy za bardzo pomocne. Prawdopodobnie dużą część z tych kaw będziesz mógł przygotować z wykorzystaniem posiadanego przez siebie ekspresu, czym zachwycisz zaproszonych do siebie gości. Dzięki naszemu opisowi być może odkryjesz całkiem nowe możliwości swojego ekspresu.

Zdecydowana większość opisanych poniżej kaw wykorzystuje klasyczne włoskie espresso jako bazę. Sprawdź, jak wiele kombinacji możesz wykonać. Dodatkowo prezentujemy także kilka ciekawych przykładów kaw charakterystycznych dla innych krajów. Wybierz swoją ulubioną kawę.

1. Espresso

W czasach, kiedy na stołach królowała kawa z fusami parzona w szklance, wygląd i pojemność espresso mogła wzbudzać duże zdziwienie. Dzisiaj doskonale znamy walory smakowe małej włoskiej espresso. Już trzy / cztery łyki tej kawy pobudzają nas do działania i zachwycają intensywnością aromatu. Najlepsze włoskie espresso, to te pochodzące ze świeżo zmielonych ziaren kawy. Przy zapewnieniu odpowiedniej temperatury oraz ciśnienia parzenia uzyskujemy kawę o gęstej konsystencji z piękną cremą (gęstą i trwałą pianą) na górze.

Ten najbardziej klasyczny typ kawy doczekał się konkretnych standardów opracowanych przez m.in. międzynarodowe organizacje World Coffee Events, która odpowiada za organizację Mistrzostw Świata Baristów. Zgodnie z tymi przepisami kawa espresso musi spełniać następujące standardy:

  • pojemność – 30 ml (+/-5ml)
  • ilość użytej kawy – najczęściej w przedziale między 14 – 20 gram
  • temperatura ekstrakcji  – 90,5 do 96˚ C

W związku z faktem, że espresso to zdecydowanie kawa z zasadami, więcej o sposobach i zasadach jej parzenia opiszemy w kolejnym artykule.

2. Ristretto

Mocniejsza odmiana espresso. Ristretto z włoskiego oznacza wąski, a w kontekście kawy odnosi się ona do zastosowania bardzo małej ilości wody. Kawę parzymy tak jak espresso, jednak do jej przygotowania wykorzystujemy tylko połowę klasycznej ilości wody, czyli ok. 15 ml. Tym samym uzyskujemy bardzo intensywny napój kawowy. Warto dodać także, że szybsza ekstrakcja kawy ristretto sprawia, że wydziela się nieco mniej kofeiny. Jednocześnie kawa ma bardzo intensywny i głęboki aromat. Ristretto to kawa na jeden lub dwa łyki.

3. Espresso doppio

Drugą najbardziej klasyczną odmianą espresso, jest kawa espresso doppio. Słowo „doppio” z włoskiego oznacza podwójny, jest to więc espresso z podwójną ilością wody (tj. ok. 60 ml). Kawę podaje się w filiżance do espresso i powinna jej towarzyszyć szklanka z wodą niegazowaną.